4 KEER WAAROM VOORLEZEN ZO BELANGRIJK IS!

Voorlezen is niet alleen leuk, het is ook belangrijk. Het speelt namelijk een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Volgens het onderzoek van onderwijs-expert Adriana Bus maakt voorlezen baby’s slimmer en kun je eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Wij hebben een aantal voordelen van voorlezen op een rijtje gezet:
1. GOED VOOR DE TAALONTWIKKELING
Kinderen die worden voorgelezen hebben een voorsprong in hun taalontwikkeling, omdat je met voorlezen gestimuleerd wordt om actief bezig te zijn met taal. Het heeft zo positieve effecten op taal- en leesvaardigheid. Kinderen leren zo letters herkennen, de relatie tussen gesproken en geschreven woorden, maar ook wordt hun woordenschat vergroot.
2. STIMULEERT INLEVINGSVERMOGEN
Afhankelijk van het onderwerp van een boek leren kinderen ook veel over de wereld om zich heen, zo komen ze in aanraking met nieuwe situaties die ze zelf niet hebben beleefd en groeit het inlevingsvermogen. Op deze manier zullen ze andere mensen beter leren begrijpen.
3. DRAAGT BIJ AAN DE RELATIE
Voorlezen doe je samen en dat bevordert de relatie tussen ouder en kind. Ook geeft het plezier dat kinderen beleven aan het voorlezen en de exclusieve aandacht die ze krijgen tijdens het voorlezen een gevoel van veilig- en geborgenheid.
4. KINDEREN GAAN ZELF VAKER LEZEN.
Jong geleerd is oud gedaan: Voorlezen is niet alleen een uitstekende voorbereiding op echt lezen op school, kinderen leren  hoe leuk lezen is. Ze ervaren het plezier om in een verhaal te duiken, daardoor gaan ze op latere leeftijd vaker zelf lezen en dat bevordert hun prestaties op school.

Vraag: Hoe vaak lees jij je kind voor?

 

Reshma Girdhari

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *